O Programu

O programu

Otrokom nudimo varstvo in pester urnik dejavnosti in aktivnosti zunaj in znotraj vrtca. Aktivnosti otrok potekajo v manjših skupinah skozi cel dan in so vnaprej določene v letnem programu ter podrobneje razdelane v mesečnem programu. Odvisno od starosti, so otroci vključeni v starostno homogene in heterogene oddelke. Otroci do 2. leta starosti so vključeni v I. starostno obdobje, ko dopolnijo 2. leto pa se preselijo v drugo igralnico, kjer ostanejo do odhoda v šolo.

Delo načrtujemo na podlagi poznavanja otrokovega razvoja, opazovanja posameznih otrok in cele skupine. Na podlagi tega otrokom ponujamo različne dejavnosti in vsebine, med katerimi otroci lahko izbirajo glede na svoje interese in sposobnosti. Velik poudarek pa dajemo otrokovemu čustvenemu in socialnemu razvoju oziroma ustvarjanju ugodne čustveno-socialne klime.

Na začetku meseca vedno jasno povemo, kakšna tema nas čaka tisti mesec ter se z otroci pogovorimo o njej. Vzpodbujamo njihovo razmišljanje in poslušamo njihove ideje. Zanimajo nas njihove prve asociacije na dano temo. Tako jim dovolimo, da skupaj "sestavljamo" mesečni program. Posvetimo se njihovim željam in idejam ter jih usmerjamo.

Mesečno obiskujemo različne prireditve in se ukvarjamo s športom. V naših igralnicah se posvečamo tudi gibalnim uricam. Vsi se najbrž še kako zavedamo, da je zaradi poskusa ustvarjanja lažjih pogojev življenja, življenje brez gibanja postalo tako rekoč normalno. Tako gibanje, kot ena osnovnih bioloških potreb, izgublja svojo prvinsko nalogo. A ne samo odrasli, tudi otroci in mladostniki čutijo vse manjšo potrebo po gibanju in ukvarjanju s športom. Zato v naši igralnici otrokom skušamo prikazati koristne in zanimive strani športa, kot oblike rekreacije za ljudi vseh starosti. Pomagamo jim in jih usmerjamo v zdrav način življenja, ki jim bo še kako koristil, ko bodo odrasli. Posebej aktivno se v našem vrtcu posvečamo plesnim delavnicam.

Tako vsak mesec v približno enakih časovnih intervalih ustvarjamo in se aktivno udeležujemo na likovnih, glasbenih in športnih delavnicah. Bistveni element programa našega vrtca pa je seveda povezovanje z angleškim jezikom, ki ga integriramo v vsakdanje situacije.

Primer dnevnega programa
6:30 – 8:30 Prihod
8:30 – 9:00 Zajtrk
10:00 – 10:30 Dopoldanska malica
9:00 – 11:15 Izobraževalne aktivnosti po mesečnem programu
11:15 – 11:30 Preoblačenje, umivanje, priprava na kosilo
11:30 – 12:00 Kosilo
12:00 Priprava na spanje in počitek
15:00 Popoldanska malica
15:00 – 17:00 Igra na prostem ali v igralnici

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.